Blog

Hoe kan je een vervuilde gevel er als nieuw doen uitzien?

De gevel is de eerste indruk van je woning, dus niet onbelangrijk om die netjes te houden. Diezelfde gevel is echter vaak het slachtoffer van vervuilende factoren zoals uitlaatgassen, algen, mos, schimmels of groenaanslag simpelweg door de ligging of oriëntatie van je woning. Gelukkig zijn er manieren om je gevel er gloednieuw te doen uitzien. Wij leggen uit hoe je je gevel kan reinigen of schilderen.

De gevel reinigen

De vervuiling van je gevel kan opgedeeld worden in 2 categorieën: natuurlijke vervuiling zoals mossen of algen, en vervuiling door de mens zoals roet of zwarte aanslag. In het geval van natuurlijke vervuiling kan je je gevel reinigen en beschermen met een anti-mos product zoals Fungex van Libert.

Dit product kan je met een hogedrukreiniger onverdund op de gevels sproeien en 48u laten inwerken. Let er dan wel op dat je max. 50 bar gebruikt en je de lans altijd minimum 50 cm van de muur houdt. Wij raden ook aan om een hogedrukreiniger alleen te gebruiken op siliconepleister. De kans op beschadiging is namelijk een stuk groter bij minerale pleister. Hou er wel rekening mee dat het minstens 10 à 15 graden moet zijn en dat je dit doet bij droog weer. Je kan er ook altijd voor kiezen om de muren niet af te spuiten en de natuur haar werk te laten doen, maar dan zal het net iets langer duren.

De gevel schilderen

Eens de gevel er opnieuw piekfijn uitziet, kan je ervoor kiezen om die te schilderen met zelfreinigende verf. Op die manier wordt enerzijds het proces van groenaanslag aanzienlijk vertraagd en zal anderzijds de gevel nadien een pak gemakkelijker te reinigen zijn. Hiervoor gebruik je best gevelverf met zelfreinigende eigenschappen. Dit betekent dat de verf in combinatie met regen het vuil van je gevel zal spoelen en eveneens zal beschermen tegen vuil en stof zodat het zich niet meer op je gevel hecht. Je kan ook kiezen voor gevelverf die ervoor zorgt dat je gevel bijzonder snel droogt na regenval waardoor de vorming van groenaanslag een halt wordt toegeroepen. Dit kan een bijzonder interessante optie zijn als je woning zich in een bosrijk gebied bevindt.

Wil je deze klus liever overlaten aan echte professionals zoals BZpunt? Geef ons gerust een seintje als je een offerte wenst om je gevel te laten reinigen of schilderen.